Interjúnk a Dorothy zenekarral

Kishazánk egyik legnépszerűbb punk-rock zenekara, a csak csajokból álló Dorothy eddig 4 lemezt adott ki, melyek közül az 555 a zenekar fennállásának 5 éves jubileumára készült.
Legutóbbi lemezük, Tessék! címmel jelent meg, melyhez egy bemutató koncert is tartozott.
Ennek ráadását tartják a lányok juliús 6-án a Barba Negra Track-ben a Nova Prospect és a Hollywood Rose társaságában. A koncertet megelőzően és beharangozván egy online interjú keretében beszélgettünk a lányokkal.

Gyertek a Track-be szombaton!
  1. Mi a titka a zenekar népszerűségének?

Brigi:

Köszönjük szépen, hogy úgy gondolod, hogy a népszerű zenekarok táborát erősítjük. J Amennyiben ez így van, azt én személy szerint annak tudom be, hogy egy színfolt vagyunk azzal, hogy csak női tagokból áll a Dorothy és ez érdekessé teheti a bandát egy koncertlátogatónak. Hiszen nem ez a szokványos felállás. J Továbbá úgy vélem, hogy a dalaink is megfogják az embereket, mivel sokan nem élőben látnak és találkoznak velünk, hanem a dalaink jutnak el hozzájuk valamilyen formában és utána keresnek ránk és lepődnek meg pozitívan, hogy „Héj, ti mindannyian csajok vagytok!” 😀

2. Miből merítitek az ihletet a dalszerzéshez?

Klo:

Kicsit klisés válasz, de a mindennapi életből, a minket érő benyomásokból, tapasztalatokból. Belső érzésekből, a környezetünkből és természetesen a kedvenc előadóink, zenészeink munkája is nagy hatással van ránk.

Klo

3. Milyen koncepció alapján készülnek a lemezek? Van-e ilyen egyáltalán?

Brigi:

Nincs koncepció. Az eddig elkészült lemezeinket végighallgatva azt lehet megfigyelni, hogyan is változunk, „nőttünk fel” az évek alatt. Persze olyan elképzeléseink szoktak lenni, hogy milyen daloknak „kell” szerepelnie az adott albumon, de ez is inkább a meglévő ötleteinkből szoktak kiválasztásra kerülni. Igyekszünk minden lemezzel magasabbra tenni saját magunk részére a lécet és természetesen igyekszünk meg is ugrani azt.

4. Mely zenekarokkal turnéznátok szívesen? Lehet az magyar is és külföldi is.

Klo:

Szerencsére már nagyon sok hazai zenekarral volt szerencsénk turnézni. Az elsők között szerepelt a Road zenekar, az volt a Dorothy első turnéja! Nagyon hálásak vagyunk nekik a mai napig, hogy elvittek minket (is) előzenekarnak és belekóstolhattunk a „turnézósdiba”. Rajtuk kívül játszottunk már a Tankcsapdával, a Kowalsky meg a Vegával, a Fish!-sel, az Ossiannal, a Kárpátiával. Voltak (és vannak) már saját szervezésű turnék is, a Phoenix Rt.-vel, a Magorral, a HeloZep!-es srácokkal. Ha külföldi zenekart kellene mondani, akivel szívesen mennénk turnéra, én személy szerint elsőre a Volbeat-et, a Skillet-et, vagy a FooFighters-t mondanám. 😀

Dodo

5. Kizárólag itthon képzelitek el a zenekar jövőjét, vagy tervben van külhoni megjelenés is?

Klo:

Szívesen játszanánk külföldön, jó lenne eljutni olyan helyekre, ahol sok magyar ember él és nyomni egy ilyen turnét. J Ez elől nem zárkózunk el. Az más kérdés, hogy szeretnénk-e más, pl. angol nyelven megjelentetni anyagot. Egyelőre nem tervezzük azt, hogy ilyen értelemben nyissunk a külföldi piac felé. Az első célunk az, hogy az anyanyelvünkön szólaljon meg a zenekar. Ha ezt pedig megtehetnénk a határainkon túl is egy-egy kisebb turné keretein belül, az még csodásabb lenne.

6. Mennyire érzitek a civil életben is a rock and roll életérzést?

Dodo:

Helyzettől függ. Nem lehet mindig pörögni, vagy épp jólesik pihenni. De persze vannak olyan helyzetek amikor beérezzük. Szerintem alapból ilyenek lennénk, ha nem lenne a munka, és a sok teendő, mint mindeki életében. Meg hát öregszik az ember. J Persze ezzel nem azt akarom mondani hogy öreg vagyok, csak kezdek. Haha.  Régebben sokkal több hülyeséget csináltunk a lanyokkal. Koncertek után belevetettük magunkat az éjszakába általában. Aztán jó rosszul voltunk másnap. Mostmár átgondoljuk 5x is. Ritkán sikerül az ilyen. Meg persze egyre komolyabban vesszük a produkciót. Főleg most a hőségben, óvatosnak kell lenni a hűsítő italokkal.

7. Kívülről úgy látom, hogy teljes az összhang a zenekarban. Ez a háttérben is így van, vagy vannak azért nézeteltérések?

Klo:

Mi is emberek vagyunk, nézeteltérések mindig voltak, vannak és lesznek is. Az elmúlt évek alatt szerencsére már nagyon jól összecsiszolódtunk és megismertük, „megtanultuk” a másik két embert. Ettől függetlenül mivel mindhárman különbözőek vagyunk, így a mai napig szoktak kialakulni nézeteltérések. Ezeket már sokkal jobban kezeljük, mint az elején, elfogadjuk, hogy mindenki máshogy lát dolgokat, mások a vélemények. Ezeken ma már nem bosszankodunk, hanem mindenkit meghallgatunk és próbáljuk megtalálni a közös nevezőt. Nem egyszerű dolog, de sokkal hasznosabb és előremutatóbb, mint fortyogásra, pukkadásra pazarolni az energiát.

Brigi

8. Terveztek-e új videóklipet, vagy most nyáron kizárólag a túrnézásé a főszerep?

Dodo:

Idén kettő klippel jelentkeztünk eddig. Az Ellenállható című dalunkhoz, és a Papírhajó névre hallgatóra készültek. Nagyon szerettük mindkét forgatást. Már sokadik klipünk készült a két brigáddal. Tervünk mindig van. Valószínűleg idén még jelentkezünk hasonló dolgokkal, de egyelőre maradjon titok. Azt elárulhatom, hogy már tudjuk melyik dalra fog forogni a kamera. Ezzel kapcsolatban nemsokára lesz egy meglepetésünk is. Minden infót a későbbiekben közölni fogunk a netes felületeinken. 

9. Csak a zene van? Vagy van más is, amivel foglalkoztok a zene mellett?

Dodo:

Igen! Mármint persze, vagyis hogyne. Mindenki dolgozik. Habár én néha feladom.J Persze kevés ember szereti a munkáját, biztos nagyon jó érzés lehet ez. J Bevallom a lányok kitartóbbak ezen a téren. Habár már egész sokat dolgozom én is. Jelenleg feladtam a nyárra az életem ezen részét. Ugyanitt keresem, elfogadó, megértő leendő főnököm. J (és ez csak félig vicc) 

Klo:

Igen, mindenki dolgozik. Jelenleg máshogy nem tudjuk tolni ezt a közös szekeret.

Brigi:

Igyekszünk azt csinálni, amit szeretünk és ez sokszor nem csak egy dolog lehet. J Én speciel most jutottam el addig az életemben, hogy el tudok kezdeni egy olyan dolgot is a zenekar mellett, amit igazán szeretnék csinálni, mert eddig sajnos ez nem adatott meg, leginkább időhiány miatt.

Nagyon köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok Nektek!

Mi is köszönjük a kérdéseket!

A lányok szeretettel várnak mindenkit juliús 6-án a Barba Negra Trackben!

Jegyek itt:

https://jegy.rock1.hu/dorothy_20190706

A juliús 6-i koncert hivatalos plakátja

© 2020 Femmezin Empire . Theme by Viva Themes.
%d bloggers like this: